Dawlish Warren Visitor Centre

Inspired by the curves of the Dawlish Warren spit and the wide views in all directions, the design proposed a compact sculptural object with a curved walkway wrapped around it. Visitors experience both the building and the landscape by walking up and around the oval shaped plan to an open terrace at roof level, accessing the visitor information and teaching rooms in the core the building on the way up. The main spaces are located above the 200 year flood level and the construction materials were selected to be robust, weather well and easily transported to a site location with very limited access. On the basis that visitors have to walk along the spit to the building and were therefore dressed for the outdoors, the building was designed to use minimal energy and low levels of heating. The resulting design would be a focal point in the Nature reserve.